אז אחרי שדיברנו על זה שלמחשבות ולדיבור העצמי שלנו יש את היכולת להשפיע וליצור את המציאות הסובייקטיבית של עצמנו ולהשפיע על ההתנהגות והביצוע העתידיים שלנו, אני רוצה להראות לכם כמה קל להשפיע לרעה על אותה מחשבה, להוריד את הביטחון, ובכך להשפיע על הביצוע, גם כשאנחנו מקצוענים בתחום.
בסרטון תראו אדם, שלעומת האישה המפוסט הקודם, דווקא מעולה בזריקות עונשין. כשהוא היה לבד והתבקש לזרוק 10 פעמים לסל, הוא הצליח 9 מתוך 10. מרשים ביותר. במצב הזה היה עליו לחץ ברמה כזאת או אחרת (לא מכירה אותו..). בכל זאת- נתנו לו הוראה, צילמו אותו ושאלו אותו מה התוצאה שהצליח.
לאחר שהבינו שהוא שולט במיומנות הגבירו את רמת הלחץ: תחילה נתנו לו לזרוק פעמיים כשעיניו מכוסות ויצרו לו חוויה של חוסר הצלחה (שאולי הייתה בסדר בעיניו בהתחשב בכך שהוא לא רואה כלום...), אבל יותר מזה, גם הביאו קהל שיצר אצלו חוויה שלילית, שלא עודד אותו. להפך, המטרה של הקהל הייתה להוריד אותו, לעשות לו "בוזזז" ובגדול, אם ניתן לזה פרשנות- להוציא לו את המחשבות החיוביות מהראש ולהכניס אותו ללחץ. ובחיי, כמה שהם הצליחו... מבאס מאוד. אתם כבר תראו בסרטון...
אז אדם ששולט במיומנות, מצליח לבצע אותה ברמת לחץ מתונה וכנראה שיש לו יכולת גבוהה להצליח בה, פתאום מוריד את אחוזי ההצלחה שלו ברמה דרמטית כל כך. למה זה קורה?
אנחנו לא נדע באמת עד שלא נדבר עם אותו אדם, אבל כן אפשר להניח פה כמה השערות שמאוד רלוונטיות לנושא:
1. המחשבות החיוביות שהיו קיימות לפני, התחלפו במחשבות פחות מקדמות- אולי פחות בטוחות ומלוות ביותר סימני שאלה.
2. הריכוז במשימה ירד והתמקד במחשבות שרצות בראש.
3. לאחר ההחטאה הראשונה שבאה מאוד מהר, ובשילוב העידוד השלילי של הקהל- הביטחון העצמי ירד
4. מחשבות שליליות ומלחיצות מתגברות ממשיכות להדהד בראש- "מה קורה פה?", "למה אני מחטיא?", "זה לא ייתכן" (שוב- רק השערות שלי, לא שאלתי אותו...)
5. קושי להתאושש מטעות בשל הסחות חיצוניות ופנימיות
וכמובן שקיימות עוד השערות, עוד אפשרויות, אבל את התוצאה אנחנו כבר רואים.
אגב, מה שלא רואים בסרטון, הוא שבניגוד לאותו בחור נחמד, ניסו לעשות את אותו הדבר בדיוק גם לאנשים אחרים שהיו מוצלחים בזריקת העונשין, אך במקרה שלהם קריאות ה"בוזזז" וחוסר פירגון של מצד הקהל לא השפיע על הביצוע שלהם.
אז כן, קל מאוד להשפיע לרעה על המחשבה, ובכל זאת, ניתן להתגבר על זה. ופה בדיוק נכנס הליווי הפסיכולוגי. בליווי תהליכי מבינים מהם המחשבות, מה המקור שלהן, מה הטריגר שלהן, וכמובן- איך אפשר לשלוט בהן ולנתב אותן למקום שמטיב איתנו ברמה הרגשית וברמה הביצועית
תהנו (:
Comments